Potkrovlje koje inspiriše

Pin it

Akademski slikar Uglješa Keković i njegova supruga Budisava, kostimograf, ugostili su nas u svom stanu na Novom Beogradu.

Potkrovlje slika 1

Stan površine 100 m2 zauzima potkrovlje zgrade, a Kekovići su ga kupili u “sivoj fazi” prilagođavajući prostor svojim potrebama i željama. Položaj pregradnih zidova i stepeništa projektovao je vlasnik kojem je visina potkrovlja omogućila da podigne galeriju, gde je smestio svoj slikarski atelje.

Potkrovlje slika 2

U prizemlju su dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, te “noćna zona” sa tri spavaće sobe i dva kupatila odvojena degažmanom. Zanimljiva je igra svetlosti na belim kosinama zidova, punim “lomova”, kao i na konstruktivnim elementima – gredama i stubovima. Dnevni boravak okrenut je ka jugu, pa se tokom dana u ovom prostoru smenjuje na desetine valera  bele i sive boje.

Potkrovlje slika 3

Na svim zidovima postavljene su Uglješine slike, akriliti velikih formata iz različitih perioda njegovog rada. Jarke boje slika razbijaju belinu prostora, zidova i svetlog nenametljivog nameštaja.

Najveći deo dnevne sobe zauzima ugaona garnitura presvučena belim platnom, uz koju su se odlično uklopili sto jednostavnog pravougaonog oblika i luster od impregniranog papira (Ikea).

Od gipsanih ploča prefarbanih u belo napravljeni su vertikalni pregradni zidovi u koje su ugrađene staklene natkasne. Ispred jedne od njih smeštena je Simpova “puf” fotelja. Dnevni boravak i trpezariju razdvajaju stubovi pored kojih je postavljena natkasna jednostavnog oblika u kojoj naši domaćini čuvaju poklone sa svoje svadbe.

Potkrovlje slika 4

Atelje je smešten na galeriji. Prostor kosine zauzimaju natkasna i meke fotelje. Pored štafelaja i slikarskog pribora postavljena je bela polica za knjige.

Potkrovlje slika 5

Neobloženo stepenište je zanimljivog oblika – poslednji stepenik nije spojen sa tavanicom galerije. Uz frontalni zid stepeništa postavljena je stilska fotelja, porodično nasledstvo iznad koje je zakačen antikvarni zidni sat.

Potkrovlje slika 6

Ova dva stilska elementa postavljena su jedan uz drugi zbog uklapanja ornamentike koja je u ovom minimalistički uređenom prostoru zastupljena tek u tragovima. Zidna lampa izrađena je od gipsanih ploča obojenih u belo. Iznad stepeništa vidi se zanimljiva “igra” geometrijskih oblika konstrukcije na kosini potkrovlja.

Potkrovlje slika 7

Vlasnici ne vole “teške” draperije, tako da prozore spavaće sobe prekrivaju zavese od transparentnih i mekih materijala. Krevet je izrađen po narudžbini, a u sobi su još i Simpova natkasna i stolica Markiza, takođe porodično nasledstvo.

Tu je i luster, istog oblika, ali nešto manji od onih koji se nalaze u dnevnom boravku i trpezariji. Iz spavaće sobe ulazi se u garderober koji je odvojen kao zasebna prostorija.

Potkrovlje slika 8

Kupatilo ima pregradni zid sa otvorom. Tako su efektno spojena dva dela ovog prostora a pri tom je WC šolja zaklonjena od direktnog pogleda s ulaza. Drugo, manje, kupatilo opremljeno je hidromasažnom tuš-kabinom.

Tekst: Brava Casa
Foto: Marko Cvetković/Studio Indigo

Pin it

Leave a Reply

Najnoviji dvobroj #90 septembar - oktobar 2014 potražite na Vašim kioscima
Bravacasa
Copyright 2013
x
Bravacasa Facebook